Camilla Danielsson

Hej!

Vad roligt att du hänger här på min hemsida! Här berättar jag lite mer om mig själv, mitt trädgårdsintresse och arbete. Allt jag gjort och lärt om trädgård och odling under drygt 20 år sammanfattar jag i min trädgårdsfilosofi, som till stora delar också är min inställning till livet.

  • Arbeta med naturen, inte emot
  • Ta vara på det som finns nära
  • Uppskatta alla dagar
  • Se skönheten
  • Känn glädjen

Jag är verksam som trädgårdsrådgivare, guide i Botaniska trädgården, föredragshållare och coach till företagare i den gröna näringen. Driver en plantskola och butik i min visningsträdgård som jag håller öppet för allmänheten varje månad, året runt. Jag tar även emot praktikanter från eftergymnasiala trädgårdsutbildningar.

Till yrket är jag affärsutvecklare, marknadsförare, kommunikatör och projektledare, vilket mina kunder och adepter får nytta av genom ordning och reda samt kreativitet i upplevelsen. Jag är styrelseledamot i Botaniskas Vänner och Trädgårdsresan, samt deltar i initiativet Hållbarhetsklivet.

Här är storyn om mig och Känn Trädgården.
Välkommen!


Mitt första trädgårdsminne – Säter i Dalarna
Mina föräldrar är bördiga i Dalarna och Gästrikland. Varje sommar hälsade vi på släktingar på olika ställen. I Säter fanns min farmors barndomshem, som förvaltades vidare av en av hennes syster Maja och maken Jonne, som var trädgårdsmästare. För oss barn var de stora gräsmattorna oändliga lekytor, och den vältrimmade syrenbersån var ett spännande hide-away där jag kunde ligga ostörd på luftmadrassen och läsa gamla Kalle Anka-tidningar. Men jag minns också de välskötta hallonhäckarna som man kunde gå inunder som i en tunnel med stora, söta hallon över huvudet. Och morötterna som vi drog upp och tvättade i regntunnan bakom dasset och åt till mellanmål. Och dillen! Vet inte varför jag just minns dillen, men den var kraftig, hög och underbart doftande när jag drog händerna genom det mjuka gröna. Farbror Jonne var trädgårdsmästare till yrket, vilket jag inte hade någon som helst koll på som barn. Det var sommar, alla hade semester och Jonne var mest en fryntlig farbror som vid festliga tillfällen lät oss barn få hämta en flaska Champis från svalboden. Idag förstår jag vilken mästerlig och hängiven odlare han måste ha varit.

Trädgårdsminne från Dalarna

Italien – min första kärlek
I tonåren förälskade jag mig i Rom, Antikens historia och de italienska dofterna och atmosfären. Jag var nog smått besatt, lärde mig prata italienska, tog jobb på en pizzeria och åkte tillbaka till Rom så fort jag kunde. När jag flyttade hemifrån fyllde jag mitt lilla kök med känslan av Italien; i grytorna på spisen såväl som i krukorna i fönstret, där jag odlade frösådd basilika och citronmeliss. Renässansträdgården med starka, gröna formspråk är en stor inspiration och i min trädgård syns det i de formklippta tujorna, kloten och urnorna.

Första egna trädgården – Örgryte koloniområde
Mitt trädgårdsintresse uppstod först i vuxen ålder, när jag helt spontant blev med kolonistuga i ett av Göteborgs äldsta koloniområden. Till stugan hörde en 300 kvadratmeter stor trädgård med mormorsperenner, gammaldags rosor och fruktträd. Det var intensiv kärlek vid första ögonkastet, som dock blev kortvarig då vi köpte hus bara två år senare. Jag saknade den trädgården länge, men visste samtidigt att jag hittat min blivande drömträdgård och det var den jag ville ge all min tid och kärlek.

 

 

 

 

 

 

 

 

Redan i min första trädgård försökte jag klämma in så mycket växer som möjligt på små ytor 🙂 När jag tittar på bilderna i mitt gamla fotoalbum känner jag hur mitt livsval redan för början var glädjen med blommor, utan att jag då visste om det. Men vilket lärande det är!

Trädgården i Askim
När jag skulle ta mig an min nya trädgård behövde jag lära mig allt från grunden. Göteborgs Botaniska trädgård var en guldgruva av kunskap, och jag åkte ivrigt dit nästan varje vecka under flera år. Även genom böcker, tidningar och på otaliga trädgårdsresor har jag lärt mig otroligt mycket.

De första åren i huset och trädgården var frenetiska. Jag tog bort massor av förvuxna barrträd, anlade nya planteringar, stammade upp, lade gångar och byggde murar. Köpte otroligt mycket växter. Planterade. Kombinerade. Ville ha allt. Flyttade runt växterna. Höll på överallt samtidigt. Rensade mina nygjorda bäddar ständigt och jämt. Det kom upp så galet mycket ogräs, genom allt mitt grävande. Sörjde växter som dog. Köpte ännu mer växter.

Jag älskade min trädgård från första dagen, men jag tyckte aldrig jag blev nöjd med hur det såg ut. Något radikalt behövde göras. 

Vad håller jag på med – egentligen?
Mitt arbete i trädgården var ohållbart, både ekonomiskt och arbetsmässigt. Inte gjorde resultatet mig glad heller. Jag fick ta mig en ordentlig funderare över vad som var mitt syfte med trädgården. All tid, alla pengar och all kärlek jag gräver ner i jorden. Vad vill jag uppnå med det, egentligen?

I mitt vanliga jobb har har coachat väldigt många företagsledare. När någon uttrycker ungefär samma vankelmod över sitt företag som jag gjorde över min trädgård, så går jag alltid tillbaka till visionen och affärsidén. Är de relevanta? Ger de energi och arbetsglädje för framtiden? Poletten trillade ner och jag insåg att jag behövde en Trädgårdsidé. Visionen hade jag redan i mig, den hade väglett mig hela tiden, men utan mål och riktning.

Färg, form och doft är min trädgårdsidé
Färger och dofter handlar för mig om att skapa önskansvärda stämningar och locka fram känslor och minnen.  Formandet kommer från behovet av att balansera min sluttande tomt, men också av att jag gillar den runda formen i olika skepnader. I min bok Känn trädgården och i min kurs Design och växtkomposition tipsar jag bland annat om hur man kan gå tillväga för att hitta sin egen idé och vilken hjälp man har av den.

Total makeover – färgkoordinerade planteringar och flow
Med idén kom energin och lusten tillbaka. Nu startade en ny period i mitt trädgårdsliv. Under några år grävde jag upp det mesta av mina perenner och även buskar, för att plantera om dem där de färgmässigt passade ihop. Vissa planteringar hade redan ett tydligt tema som jag valde att fortsätta på, renodla och förstärka. Andra planteringar satte igång ett kreativt kaos för att hitta rätt.

Svårast var den stora entréplanteringen, men till slut valde jag rött, hjärtats färg. Det betyder inte att den röda planteringen enbart innehåller rödblommande växter. Självklart behövs andra färger som kompletterar, skapar harmonier eller konstraster. Jag älskar att komponera med färger och former och alla mina planteringar har stor variation under de olika säsongerna. Men det får du se om du kommer på besök!

Jag kunde vid det här laget dela många perenner och få fler plantor att bygga ut mina planteringar med. Det var ett bra drag – stora planteringar ger så mycket större möjligheter att få in variation och gynna den biologiska mångfalden. De blir också mer lättskötta än små planteringar, är min erfarenhet. En viktig del av omgestaltningen var också att skapa flow mellan de olika planteringarna, få dem att hänga ihop både form- och innehållsmässigt. Medlet blev att för varje säsong ha en signaturväxt som återkommer i samtliga planteringar.

Efterhand har jag också infört runda former på olika sätt. I takt med att buskar och träd blir allt större behöver de formas, och jag har funnit att i stort sett allt går att forma! Inget går säkert för min sekatör eller häcksax.

Min bok Känn Trädgården är en handbok i trädgårdsgestaltning och växtkomposition, där berättelsen om min egen trädgård och Botaniska i Göteborg bildar en röd tråd. Det blev också starten på att öppna min egen trädgård för besökare och ge guidningar i Botaniska.

Guidning i Botaniska trädgården i Göteborg

Från en av alla guidningar i Botaniska som jag har glädjen att få göra.

Numer är min trädgård mogen, precis som jag själv, och det handlar mest om att underhålla, förfina och förenkla. En stor del av trädgårdsarbetet handlar om anpassning till ett torrare klimat. Jag vill gärna fortsätta vara kreativ och aktiv i trädgården. En liten plantskola och butik tillhör den senaste satsningen, liksom trädgårdskurser med bas i Känn Trädgården. Läs mina tips för hållbar trädgård på Västsverige.com >>

Jag vill alltid fortsätta lära och utveckla mitt trädgårdsintresse. Här på Floristik och slow flowers-kurs på Tjolöholms slott.

Volontära engagemang
Jag är mångårig medlem i föreningen Botaniskas Vänner >> och arbetar där på ideell bas. 2011 valdes jag in i styrelsen, har varit sekreterare i många år och numer ordinarie ledamot.

Jag sitter också i styrelsen för Trädgårdsresan >>, en organisation som verkar för trädgårdsturism och biologisk mångfald genom Bifonden >>

2021 startade jag, tillsammans med Karin Beijer, Trädgårdsrundan i Göteborg. Det är väldigt glädjande att det nu finns många fler trädgårdar i Göteborg som öppnar för besökare.

Besök i Känn trädgården

Trädgårdscoachen
Det är också jag som är Trädgårdscoachen! Som en PT (personlig tränare) fast i trädgården istället för på gymmet. Jag gillar att växla mellan olika perspektiv och gläds åt hur allt hänger ihop. I min professionella roll ser jag företag och verksamheter utvecklas och växa och i den andra ser jag trädgårdar växa. I grunden handlar mitt intresse om den växande människan.

Läs mer om Trädgårdscoachen >>

Camilla Danielsson Trädgårdscoachen

Annars då?
Jag arbetar som affärsutvecklare, kommunikatör och projektledare i Tech-branschen och har också en bakgrund som lärare, kursledare, handledare och föredragshållare inom det gröna och trädgård.

Under sex år har jag varit lärare på Gunnebo Slotts trädgårdsmästarutbildning, med inriktning på natur, kultur och hållbarhet. Under två av de åren var jag också lärare på Hermods trädgårdsmästarutbildning på Råda Säteri. Mina ämnen var Företagande och Entreprenörskap samt Ledarskap och Organisation och jag brinner verkligen för att hjälpa till på det sätt jag kan för att öka förståelsen för trädgårdsmästarens viktiga arbete och statusen för denna yrkeskår.

I mina föredrag berättar jag om trädgårdsdesign, biologisk mångfald och vacker trädgård året runt. Här kan du läsa mer om mina föredrag samt boka >>