Guidningar i Botaniska

Under 1,5 – 2 timmar får ni en överblick över Botaniska trädgårdens varierande anläggningar och njuter av upplevelserna i ett behagligt tempo, anpassat till gruppen och efter säsong.

Jag delar med mig av skönhetsupplevelser och personliga favoriter bland allt det vackra och spännande från både det kultiverade och den vilda naturen i Botaniska. Naturligtvis berättar jag också om Botaniskas samlingar, vad man gör i en Botanisk trädgård, historia och fakta.

Vi går över Åsens ängar och lökplanteringar, stannar till i Örtagården med alla sina dofter och gammaldags rosor och pioner, och vidare in i Bambulundens och Rododendrondalens djupa grönska. Vi möter ljuset i den livliga Klippträdgården och fortsätter in i Japan- och Koreadalen med sina vindlande stigar och otroliga mångfald av bland annat asiatiska buskar och träd. Turen landar så småningom i den färgkoordinerade Perennträdgården och avslutas vid restaurangen eller tillbaka till entrén.

Är gruppen särskilt intresserade av gestaltning och design med trädgårdsväxter? Fråga då efter mer detaljerade genomgångar av Perennträdgården, Örtagården eller Woodlandmiljöer, där det finns otroligt mycket inspiration och kunskap att hämta hem till den egna trädgården.

Vill ni hellre att turen ska vara naturinspirerad lägger vi in en uppfriskande promenad över Håberget med utsikt över Göteborgs stad.

Meddela eventuella önskemål och intresseområden, så anpassar jag upplägget efter det.

Lägg med boken Känn trädgården i paketet!
För 200 kr inkl moms kan min bok om trädgårdsgestaltning med Botaniska som förebild läggas med i guidepaketet. Ordinarie pris är 250 kr inkl. moms. Boken/böckerna kan faktureras. Meddela om du vill att boken/böckerna ska signeras.

Guidningen sker på svenska eller engelska. Promenadvänliga och stabila skor rekommenderas.

Kombinera med ett besök i min privata trädgård i närliggande Askim >>

Läs mer om Mitt Botaniska >>


Priser 2023

OBS! Våren är fullbokad. Välkommen att boka från och med juni.

En guidad tur på ca 2 timmar kostar 3500 kr exklusive moms. Turen kan göras på 1 – 1,5 timmar, men priset är detsamma. Inträde till Botaniska tillkommer med 30 kr per person, vilket jag lägger på fakturan till er och vidarebefordrar i sin helhet till Botaniska.

Avbokning kan göras utan kostnad fram till tre dagar före guidedagen. Senare avbokning debiteras halva kostnaden. Avbokning samma dag debiteras hela kostnaden. Vid avbokning tas ingen entréavgift ut, endast guidearvode.

Min bok Känn trädgården i samband med guidning: 189 kr exkl moms 6%

Fakturering

Betalning sker mot faktura 30 dagar, alternativt direkt via Swish. Faktureringsuppgifter och er referens ska meddelas till mig vid tillfället för bokningen.

Jag kan skicka pappersfaktura eller digitalt via mejl. Vid Swishbetalning skickar jag kvitto via mejl.

OBS: För hantering via elektroniskt system kan en kostnad till guidepriset på 500 kr tillkomma, för att täcka administration i samband med registrering och hantering av systemkontakter.


Gruppstorlek

Runt 20 personer i en grupp brukar vara lagom. Är gruppen betydligt större kan jag göra ett specialarrangemang utifrån era önskemål och tidsåtgång.

Mindre sällskap eller en helt privat guidning går naturligtvis också bra och passar särskilt väl för den som är intresserad av växtval, komposition och skötsel. Då hinner vi stanna till lite längre vid olika platser och prata mer ingående.

Tveka inte att höra av dig med önskemål, idéer eller frågor!

Kontakt >>

pd-20153128

Örtagården med kryddor, medicinalväxter och gammaldags rosor är en favoritplats, bland många.

 

Mötet med människor är det roligaste med att vara guide. Här ett glatt gäng från Mölndalsbostäder.


Promenadguide

Här tipsar jag om en av mina favoritpromenader. Passar tidigt på våren när man längtar efter blomning, färg och dofter! Mycket nöje!

Vårpromenad i Koreadalen>>

pd-20151959

Koreadalen i slutet av april bjuder på azaleor och alprosor i 50 nyanser av rosa.

pd-20153225

Smithska dalen i sommargrönska. En magisk vandring som alltid gör mig full av energi.


Om Camilla Danielsson

”Jag känner Botaniska trädgården sedan tidig ungdom, då den fungerade som min gröna lunga. Jag levde ett intensivt stadsliv med citylägenhet och arbete i reklambranschen. I Botaniska fann jag både harmoni och flow under många och långa promenader. När livet stundtals var svårt var det till Botaniska jag gick för att reflektera och finna tröst.

När jag fick egen trädgård 2001 gick jag åter till Botaniska, nu för att söka idéer och inspiration till de egna planteringarna. I perioder var var jag i Botaniska varje vecka och studerade enskilda växter och hela anläggningar, med kamera och anteckningsblock i högsta hugg.

Det kändes helt naturligt att bli medlem i Botaniskas Vänner och så småningom började jag engagera mig i olika arbetsgrupper. 2010 valdes jag in styrelsen, och efter 10 år som sekreterare är jag numera ledamot. Genom mitt engagemang i Vänföreningen kan jag följa Botaniskas verksamhet och utveckling på mycket när håll. Jag får tillgång till ännu mer kunskap och inspiration genom alla aktiviteter och samverkan med Botaniskas personal. Trädgården är fortsatt en viktig plats för mig som jag går på upptäcksfärd i, under alla säsonger och i alla väder.

Idag vill jag inspirera och motivera andra att känna glädje i trädgården såväl som naturen. Med enkla medel och lite kunskap kan alla som vill bidra till att bevara vår biologiska mångfald. Jag använder Botaniska och min egen trädgård som inspiration och läroplats.

I mina guidade turer pratar vi inte bara om växter, odling och design utan även om människans relation till naturen och det odlade och personlig utveckling genom trädgård.”

Läs mer om Camilla Danielsson >>

”När jag fick idén att göra en bok om min trädgård så ville jag också att den skulle handla om min relation till Botaniska. 2016 kom boken Känn Trädgården, och den blev nominerad till Årets trädgårdsbok. En kvalitetsutmärkelse från Stockholms Gartnersällskap och jag är både stolt och tacksam över det fina mottagande som boken fått.”

Till recensioner av Känn trädgården >>

pd-20163224

 Camilla Danielsson, författare som guidar i Göteborgs botaniska trädgård.


Var aktsam om trädgården

Botaniska är ett levande museum där vi besökare bjuds in att se, dofta och känna på växterna. Men vi får naturligtvis inte kliva i planteringarna, bryta grenar eller plocka med oss något hem. Många växter i Botaniska är unika rariteter och jag är tacksam över att även de finns tillgängliga utan att vara inspärrade av skyddande staket eller montrar. De staket som ändå finns för att skydda vissa utsatta platser är låga och vackert utformade av till exempel bamburör. Att Botaniska kan vara så här generösa mot oss besökare fungerar så länge vi beter oss schysst tillbaka.

Växtskyltarna

I stort sett alla växter, från de stora träden till de pyttesmå lökarna, har växtskyltar. Det går att utläsa mycket information ur de små skyltarna, vilket jag berättar mer om under en guidning.

Runt omkring i trädgården finns också andra skyltar, om speciella växter, platser eller samlingar. Läs dem! Det blir mycket roligare när man vet lite mer.

pd-20155531

Perennträdgården med sina färgkoordinerade planteringar är sevärda från juli till september. Här kan den designintresserade få mängder av tips och inspiration.