Guidningar i Botaniska

Under 1,5 – 2 timmar får ni en överblick över Botaniska trädgårdens varierande anläggningar och njuter av upplevelserna i ett lugnt tempo, anpassat efter säsong.

Förutom det sedvanliga med historia och fakta vill jag dela med mig av skönhetsupplevelser och personliga favoriter bland allt det vackra och spännande från både det odlade och naturen i Botaniska.

Är gruppen särskilt intresserade av gestaltning och design med trädgårdsväxter? Fråga då efter mer detaljerade genomgångar av Perennträdgården, Örtagården eller Woodlandmiljöer, där det finns otroligt mycket inspiration och kunskap att hämta hem till den egna trädgården.

Vill ni hellre att turen ska vara naturinspirerad lägger vi in en uppfriskande promenad över Håberget med utsikt över Göteborgs stad.

Meddela eventuella önskemål och intresseområden, så anpassar vi upplägget efter det.

Lägg med boken Känn trädgården i paketet!
För 200 kr inkl moms kan min bok om trädgårdsgestaltning med Botaniska som förebild läggas med i guidepaketet. Ordinarie pris är 250 kr inkl. moms. Boken/böckerna kan faktureras. Meddela om du vill att boken/böckerna ska signeras.

Guidningen sker på svenska eller engelska. Promenadvänliga skor rekommenderas.

Kombinera med ett besök i min privata trädgård i närliggande Askim >>

Läs mer om Mitt Botaniska >>


 Guidning ”Känn trädgården i Botaniska”

Den här turen utgår från de platser som jag berättar om i min bok Känn Trädgården. Den täcker alla de viktigare anläggningarna och anpassas till vad som är extra sevärt för säsongen.

Turen startar i en vision av 1600-talets Änggården med Åsens vilda ängar och vidare in i Bambulundens och Rododendrondalens djupa grönska. Vi möter ljuset i den livliga Klippträdgården och fortsätter in i Japan- och Koreadalen med sina vindlande stigar och otroliga mångfald av växter. Turen landar så småningom i den färgkoordinerade Perennträdgården och avslutas i Örtagården med alla sina dofter.

Jag lyfter fram olika design-idéer och anläggningarnas historia och gestaltning och vi tittar på speciellt vackra eller intressanta växter. Jag kan också tipsa om bra växter utifrån önskemål och behov, och berätta om skötsel av olika typer av anläggningar.


 Pris och fakturering

En guidad tur på 2 timmar kostar 2950 kr exklusive moms. Turen kan göras på 1 – 1,5 timmar, men priset är detsamma. Sedvanligt inträde till Botaniska tillkommer med 20 kr per person, vilket även det kan faktureras.

Boken Känn trädgården i samband med guidning: 189 kr exkl moms 6%

Betalning sker mot faktura 20 dagar, alternativt direkt via Swish.

Avbokning kan göras utan kostnad fram till tre dagar före guidedagen. Senare avbokning debiteras halva kostnaden. Avbokning samma dag debiteras hela kostnaden. Vid avbokning tas ingen entréavgift ut, endast guidearvode.

OBS! Faktureringsuppgifter och referens ska meddelas till mig vid tillfället för bokningen.


Gruppstorlek

Runt 20 personer i en grupp brukar vara lagom. Är gruppen betydligt större rekommenderar jag att anlita två guider, eller dela upp dagen så att en grupp går guidning och en grupp går på egen hand och så turas ni om.

Mindre sällskap går naturligtvis också bra och passar särskilt väl för den som är intresserad av växtval, komposition och skötsel. Då hinner vi stanna till lite längre vid olika platser och prata mer.

Det går också bra att boka enskild guidning för att lära sig mer om till exempel trädgårdsdesign, växtval, komposition och skötsel.

Tveka inte att höra av dig med önskemål, idéer eller frågor!

Telefon: 0709855033

Mejl: camilla@cloudclub.com

”Nu är huset tomt. Gästerna har begivit sig hemåt. Du ska veta att alla var supernöjda. En så fin dag du gav oss! Stort ❤️tack från oss alla!
Så underbart att kunna så mycket som du kan och dessutom dela med dig på ett inspirerande sätt. För några av vännerna var det nya stigar som de säkert kommer att återvända till. Du anpassade promenaden efter gruppens förmåga att ta sig fram.”
Birgitta i Mölndal

pd-20153128

Örtagården med kryddor, medicinalväxter och gammaldags rosor är en favoritplats, bland många.

Mötet med människor är det roligaste med att vara guide. Här ett glatt gäng från Mölndalsbostäder.


Promenadguide

Här tipsar jag om en av mina favoritpromenader. Passar tidigt på våren när man längtar efter blomning, färg och dofter! Mycket nöje!

Vårpromenad i Koreadalen>>

pd-20151959

Koreadalen i slutet av april bjuder på azaleor och alprosor i 50 nyanser av rosa.

pd-20153225

Smithska dalen i sommargrönska. En magisk vandring som alltid gör mig full av energi.


Om Camilla Danielsson

”Jag känner Botaniska trädgården sedan tidig ungdom, då den fungerade som min gröna lunga. Jag levde ett intensivt stadsliv med citylägenhet och arbete i reklambranschen. I Botaniska fann jag både harmoni och flow under många och långa promenader. När livet stundtals var svårt var det till Botaniska jag gick för att reflektera och finna tröst.

När jag fick egen trädgård 2001 gick jag åter till Botaniska, nu för att söka idéer och inspiration till de egna planteringarna. I perioder var var jag i Botaniska varje vecka och studerade enskilda växter och hela anläggningar, med kamera och anteckningsblock i högsta hugg.

Det kändes helt naturligt att bli medlem i Botaniskas Vänner och så småningom började jag engagera mig i olika arbetsgrupper. 2010 valdes jag in styrelsen, och efter 10 år som sekreterare är jag numera ledamot. Genom mitt engagemang i Vänföreningen kan jag följa Botaniskas verksamhet och utveckling på mycket när håll. Jag får tillgång till ännu mer kunskap och inspiration genom alla aktiviteter och samverkan med Botaniskas personal. Trädgården är fortsatt en viktig plats för mig som jag går på upptäcksfärd i, under alla säsonger och i alla väder.”

Läs mer om Camilla Danielsson >>

”När jag fick idén att göra en bok om min trädgård så ville jag också att den skulle handla om min relation till Botaniska. 2016 kom boken Känn Trädgården, och den blev nominerad till Årets trädgårdsbok. En kvalitetsutmärkelse från Stockholms Gartnersällskap och jag är både stolt och tacksam över det fina mottagande som boken fått.”

Till recensioner av Känn trädgården >>

pd-20163224

 Camilla Danielsson, författare som guidar i Göteborgs botaniska trädgård.


Var aktsam om trädgården

Botaniska är ett levande museum där vi besökare bjuds in att se, dofta och känna på växterna. Men vi får naturligtvis inte kliva i planteringarna, bryta grenar eller plocka med oss något hem. Många växter i Botaniska är unika rariteter och jag är tacksam över att även de finns tillgängliga utan att vara inspärrade av skyddande staket eller montrar. De staket som ändå finns för att skydda vissa utsatta platser är låga och vackert utformade av till exempel bamburör. Att Botaniska kan vara så här generösa mot oss besökare fungerar så länge vi beter oss schysst tillbaka.

Växtskyltarna

I stort sett alla växter, från de stora träden till de pyttesmå lökarna, har växtskyltar. Det går att utläsa mycket information ur de små skyltarna, vilket jag berättar mer om under en guidning.

Runt omkring i trädgården finns också andra skyltar, om speciella växter, platser eller samlingar. Läs dem! Det blir mycket roligare när man vet lite mer.

pd-20155531

Perennträdgården med sina färgkoordinerade planteringar är sevärda från juli till september. Här kan den designintresserade få mängder av tips och inspiration.