Vårvinterstäda trädgården

Checklista för trädgårdssysslor i januari, februari och mars

Så här brukar jag lägga upp den tidiga skötseln och städningen av trädgården. Jag vill komma igång så fort det går på vårvintern så att mycket är gjort innan smålökar och annan växtlighet sätter fart.

Gör en sak i taget

Att städa i trädgården kräver samma koncentration som städningen inomhus, men är i mitt tycke så mycket mer lustfyllt. Jag har funnit att det blir bäst när jag gör en sak i taget och jobbar metodiskt genom hela trädgården, men det är såklart upp till var och en hur en gör.

Checklistan är en kronologisk uppräkning av de sysslor jag försöker göra så tidigt som möjligt, gärna medan tjälen fortfarande sitter i och man kan gå på jorden utan att det blir för söligt.

Städning
REDSKAP: Soppåsar, plasthandskar, lite större kartong, renskorg.

 • Hundlortar som vi missat under vintern. INTE kul när man senare ska rensa.
 • Plast och papper som blåst in, glas som kommer upp ur jorden efter tjälen.
 • Pynt som gått ur tiden, trasiga krukor eller annat som ser sjaskigt ut.
 • Grenar och kvistar som blåst ner från träd och buskar.
 • Sly kan klippas ner och lämpliga storlekar kan sparas till växtstöd för perenner längre fram.
 • Belysning som vi behöver längs med gångar under den mörka vintern är förvisso inte skräp, men de plockas ihop nu och läggs undan. Tar ur lampor som som inte fungerar längre. Rengör armaturerna.
 • Tar bort de gamla fjolårsbladen runt julrosorna så att deras nya, gröna blad och blommor får stråla i den första vårsolen.
 • Krattar ur fjolårslöv och visset ur planteringarna, innan snödroppar och krokus hinner slå ut. Sopar upp på gångarna.
 • Rensar hängrännor.
 • Städar ur fågelholkar (med handskar och munskydd på)

Klipper ner tåliga perenner och gräs 
REDSKAP: Häcksax, sekatör, räfsa, markduk, planka, pall att sitta på

 • Tidigt på vårvintern börjar jag klippa ner jättedaggkåpa, kungsmynta, höstflox, aster och annat tåligt. Jag rör mig från söder mot norr, så blir trädgården först städad där lökarna först tittar upp.
 • Lägger ut en planka i planteringen om jorden är blöt, så blir det inte djupa fotspår.
 • Lägger ut en markduk vid bäddens kant.
 • Använder häcksaxen för att såga ner de tåligaste perennernas torra stjälkar.
  Ej trädgårdsiris, klematis eller vedartat, t.ex. perovskia, salvia.
 • Torrt ris kan jag ofta bryta av, ca 15 cm ovanför jorden.
 • Sågar ner tåliga prydnadsgräs som tuvrör, tuvtåtel och diamantrör. Deras nya strån kommer tidigt och brukar må bra av att ha rensats ur från vissna strån. Ej miskantus, de väntar jag till april med.
 • Drar ut det grova klippet på markduken, samlar ihop, trampar runt så att kraftiga kvistar byts och blir mindre skrymmande. Drar ihop markduken och lyfter över till komposten eller avfallskärlet.

Klipper ner klematis; viticella- och integrifolia-sorter
REDSKAP: Sekatör, lövkorg, mjuk bindtråd

Alla klematis som blommar på årsskotten (ny tillväxt) kan klippas ner riktigt tidigt. För att förenkla för mig själv har jag i stort sett endast sådana klematis. De klematis som jag har planterat intill en buske klipper jag ner i god tid innan busken börjar grönska.

Grundregeln är att klippa bort de torra stjälkarna strax ovanför utväxten av de nya skotten, två till tre decimeter ovanför marken. Jag sparar några längre rankor som jag binder upp horisontellt längs med staketet för att få en mer utbredd blomsterprakt.

Beskär och binder upp eller peggar ner rosor
REDSKAP: Sekatör, handskar, krokar (liknande tältpinnar), mjuk bindtråd

Den här första beskärningen handlar om att ta bort döda eller helt missriktade grenar ur kraftiga klätterrosor eller gammaldags buskrosor. Anledningen till att jag gör det så tidigt på året är helt enkelt för att det inte ska bli så mycket jobb senare i april och maj. För att stimulera utväxt av så många blombärande grenar som möjligt så ordnar jag de kvarvarande grenarna horisontellt.

Skyddar vintergrönt och rosor från frystorka med säckväv

Om det fortfarande är tjäle i marken och solen börjar stimulera tillväxten skyddar jag buxbom, små rododendron, barrväxter och rosor som står i direkt söderläge, de är mest utsatta.

Lägger ut vedaska
Ren aska från björkved jordförbättrar ros- och örtplanteringen och perennplanteringarna i entréområdet. Jag sprider ut ett mycket tunt lager ovanpå jorden, en vindstilla dag, gärna när det snöar eller regnar så går askan fort ner i jorden.

Beskär  murgröna samt tåliga buskar och träd innan saven stiger
REDSKAP: Grensåg, grensax, sekatör, skottkärra, markduk

Grundreglerna handlar om att göra rena snitt, hålla trädkronorna eller buskagen luftiga och balanserade i sin storlek, sträva efter en utåt- och uppåtriktad form och att skära ovanför en grenknopp som har sin spets i den riktning du vill ha nästa utväxt. Det finns mängder av utförliga instruktioner på nätet.

 • Klipper ur och begränsa murgrönan i rododendronen.
 • Kantklipper och rensar ur marktäckande murgröna.
 • Glesar ur blommande buskar som är för täta och risiga, som exempelvis schersminer och häggmispel, foschytia, olvon, aronia, syren, tok, benved, spireor, vinbär med flera.
 • Tar bort gamla grenar på rysk kornell för att få fram fler nya, röda grenar.
 • Tar bort missriktade grenar och luftar kronan på äppleträdet
 • Körsbär och plommon (Prunus) eller lönnar (Acer) ska inte klippas på våren.

Städar torvblocksmuren
REDSKAP: Sax för klippning av buxbom, kratta

Mina torvblocksmurar är genomvävda av kanadensisk krypkornell och stjärnklocka. Även mossor har fått fäste och dem är jag rädd om och vill bevara. Jag klipper nära torven strax ovanpå mossan, tidigt, innan de nya ljusgröna skotten skruvar sig upp ur muren.

Fixar krukorna
Nu när trädgården är städad och fin är det extra roligt att ge krukorna en make-over. Jag tar bort vinterns täckning av mossa och granris. Om det fortfarande är iskallt får den förstås ligga kvar.

Så fort jorden tinat upp något i krukorna sticker jag ner kvistar av olika slag, köper några drivna lökar eller tar fram mina egna från garaget. Inte i alla krukor (jag har så många) men i de som syns närmast entrén eller på altanen.

Dags att hälsa våren välkommen!?
Ut och njut av trädgården, med fika eller annat smarrigt 🙂