JAS-perioden

I första hand är JAS en benämning för perioden på sensommaren när man med fördel beskär flertalet träd och buskar, särskilt stenfrukter som körsbär och plommon. Men juli, augusti och september är också en bra period för andra sköna sysslor av ”städ-karaktär”.

Beskär buskar och träd (rododendron, lönnar, magnolia, fruktträd, sommarblommande prydnadssträd)

REDSKAP: Sekatör, grensax, grensåg, skottkärra

Tidig vårbeskärning är en idé från kommersiella odlingar med hundratals träd. Där hinner man inte beskära på hösten då skördandet tar all tid. I prydnadsträdgården är det ofta smartare att beskära när träden är fullt lövade och man ser massan. För växterna är det också lugnare att bli ”behandlade” när de är mogna och på tillbakagång, inte som på våren när saven är på väg upp och de lätt blir stressade.

Frukt och bär gallrar man för att få in ljus och luft mellan grenarna och stimulera knoppsättning. Prydnadsväxter beskär man just för att de ska behålla eller utveckla sin skönhet optimalt. Man stävar efter balans mellan stam och grenar. Samma princip gäller för andra sommarblommande buskar, som buskpioner, schersminer, olvon, korneller och trädgårdsazaleor. Så klart passar man också på att ta bort döda grenar och sådant som kan ha knäckts under sommaren.

Beskärningen kan också ha en funktion, till exempel uppstamning för att släppa ner mer ljus till marken, urglesning av en för tung trädkrona eller helt enkelt formklippning.

 

Deadheading

Betyder att knipsa huvudet av framförallt återblommande rosor, men också dahlior och alla sommarblommor. Genom att klippa av blommorna innan de vissnar så förlänger man övrig blomning och knoppsättning. Ta med sekatören och en hink på en daglig runda i trädgården så håller den sig vid god vigör ända in till höststormarna.

Om det inte blivit gjort i juni är det nu hög tid att klippa ner sådan perenner som sprider sig rikligt genom frösättning, till exempel jättedaggkåpa och kantnepeta. Jag ”formklipper” kantnepetan till kuddar strax under blomstänglarna. Jättedaggkåpan klipper jag ner helt med häcksaxen, eller tar bort de överblommade stänglarna med sekatören.

 

”Chelsea Shop” – andra omgången

Chelsea Chop är ett uttryck som betyder att man i maj beskär vissa typer av perenner, till exempel höstflox. Man knipsar av varannan stjälk ca en tredjedel, till ovanför ett bladpar, för att förlänga blomningssäsongen. Under JAS-perioden gör jag motsvarande på de stjälkar som blommat. Jag beskär de överblommade stjälkarna med en tredjedel till ovanför ett bladpar där jag ser att det finns nytillväxt. På detta sätt förlänger jag perennernas blomning till en bra bit in på hösten.

 

Kontrollera uppbindningar

REDSKAP: Bambukäppar, armeringsjärn, ”sly/ris”, snöre och rep

Att binda upp höga perenner i tid gör stor skillnad för en plantering. På sensommaren när de växt sig fullstora kontrollerar man att pinnarna är tillräckligt höga och kanske flyttar upp snöret. Man strävar efter följa med växtens naturliga form, pinnarna ska stickas ner i jorden med samma lutning som växten har.

Höga, buskiga perenner, som till exempel aster, kan man stötta genom att köra ner sly eller ris i ruggen och låta perennerna få stöd. Se bara till att det inte är sly av soten som rotslår sig, vilket till exempel vide eller sälj kan göra.

 

Flytta och dela perenner

REDSKAP: Spade med spetsigt blad, skottkärra, större hinkar med vatten i botten.

De allra flesta perenner mår bra av att delas regelbundet, till exempel vart tredje eller femte år. Trampa ner spadbladet rakt ner och skär av en tårtbit av plantan. Försök få med så mycket av rotsystemet som möjligt. När du flyttat den till sin nya plats klipper man ner plantan så att den kan spara energi och rota sig.

Det går att flytta perenner mitt i sommaren om man är noga med vattningen.

 

Direktkompostera

Ett riktigt latmansgöra är helt enkelt lägga tillbaka ogräsrenset under växterna i planteringen. Där förvandlas det till mull på kort tid. Maskarna får mycket att jobba med och sniglarna kan äta rens i stället för mina friska perenner.

 

Se om komposten

Alla löv och annat rens från trädgården, som det blir så mycket av så här års, är mumma för komposten. Vänd om den ordentligt och vattna om den varit torr under sommaren. Jag har tillgång till tång som blåst upp och lagt sig på stranden, och hämtar några kassar till komposten. Alltihopa blir till fin, humusrik jord om ett par, tre år. Svampangripna blad från exempelvis rosor lägger jag inte i komposten.