Växtkomposition med perenner à la Botaniska

Exklusiv guidning i Botaniska 24 augusti 2024 kl 13:00 – 15:00

Jag har odlat och komponerat med perenner som bas i över 20 år. Inspirationen hämtar jag bland annat från de legendariska trädgårdsmästarna i Botaniska trädgården som utvecklat blommande anläggningar i absolut världsklass. 

Perenner är prydnadsrabattens mesta trotjänare, och det finns tusentals sorter att välja på. Att komponera med perenner, prydnadsgräs och buskar så att rabatten blommar från tidig vår till sen höst är en utmaning och när du lyckas är belöningen stor – och räcker länge!

Under två timmar guidar jag en mindre grupp i Botaniska, med inriktning på växtkomposition med perenner som bas. Vi inleder med att diskutera växtkomposition med färg- och form, mot fonden av den magnifika planteringen Gramina et Flores. Vi tittar på den nya liljelunden i Kulturträdgårdarna, en mixed border med prydnadsbuskar, dagliljor och liljor och matchande perenner. Merparten av tiden spenderar vi i Perennträdgården, där över 450 olika perenner i färgkoordinerade rabatter är vår inspiration och kunskapskälla. Här tittar vi på olika färgkompositioner från den varma och kalla skalan i färgcirkeln, belyser skillnaderna mellan sensommarblommande praktperenner och försommarblommande stenpartiperenner och vad olika val får för effekt i rabatterna. Vi kommer även in på skötsel, med inspiration från årshjulet i Botaniskas perennträdgård.

Jag berättar också om designen i anläggningarna, vilket ger en djupare förståelse för gestaltningen och växtvalen, och kanske väcker inspiration och idéer att ta med hem. Självklart kan du bolla dina tankar och frågor med mig under guidningen.

Ta gärna med dig egen fika, dina skisser, frågor och trädgårdsdrömmar! I Perennträdgården och närliggande Roten finns gott om sittplatser att spåna vidare på dina idéer, efter guidningen.

Pris 450 kr. Max 10 personer.

Perennträdgården i Botaniska innehåller över 450 olika sorters praktperenner i färgkoordinerade bäddar. Workshopen äger rum i augusti, när anläggningen når sin skönhetsmässiga höjdpunkt.

Min egen entréplantering är en så kallad Mixed Border, med perenner, buskar, klematis och lökar, efter inspiration från Botaniska. 

Vill du veta mer eller boka?
Sista anmälningsdag är den 13 augusti 2024. Vid anmälan får du information om betalning samt mötesplats.
Kontakt >>