Praktisera

Trädgårdspraktik där du får prova på ”allt”

Jag tar emot praktikanter från eftergymnasiala utbildningar, till exempel från yrkeshögskolan. Känn Trädgården passar dig som vill få en bred praktik från en privat visningsträdgård med en liten plantskola och butik. Du får också insikt i hur det kan vara att arbeta på uppdrag för privata beställare och vad det innebär att vara företagare inom den gröna näringen.

Hos mig får du prova många olika sysslor och moment, det blir aldrig långtråkigt och du lär dig mycket. Kanske vill du komplettera din praktik från olika ställen med några veckor i en mångsidig trädgård där du på egen hand får prova på alla olika moment du tränat dig på? Du får stort utrymme att påverka upplägget av praktiken och vad du vill fokusera ditt lärande på. Om du har intresse av företagande inom den gröna näring så kan även detta bli en del av praktiken.

Du behöver känna dig bekväm med att arbeta självständigt och kunna ta ansvar för din planering. Som handledare bidrar jag med min drygt 20-åriga praktiska erfarenhet av att utveckla och sköta en innehållsrik trädgård där jag värnar skönhet och biologisk mångfald. Jag är en van handledare från olika typer av uppgifter, bland annat har jag varit lärare på Gunnebo Slotts trädgårdsmästarutbildning under sex år.

Vi utgår från mitt årshjul och planerar upplägg av praktiken tillsammans, beroende på vilken säsong praktiken infaller i. Jag introducerar dig i uppgifterna och du genomför dem på egen hand. Ibland arbetar vi tillsammans i trädgården. Efter en uppgift går vi igenom resultat och jag ger feedback. Praktiken och handledningen sker utifrån ett schema som vi kommer överens om tillsammans.

Trädgården är en del av mitt hem. När du praktiserar hos mig får självklart använda mitt kök och badrum och det finns även möjligheter till måltids- och pausrum.

Kontakta mig för att få veta mer eller boka en intervju.

Johanna praktiserade hos mig sen höst 2023. En av de mer omfattande sysslorna var att anlägga en helt ny rabatt från grunden. Efter alla förberedelser var det dags för plantering, och trots att det var i slutet av oktober kunder en stor del av ytan planteras genom delning av plantor som fanns i min trädgård, kompletterat med de allra sista rea-plantorna från gardencentret.

Trädgårdspraktik_Kännträdgården_CamillaDanielsson

Camilla gjorde praktik hos mig våren 2023, som en del av utbildningen på Hermods, till trädgårdsmästare. Hon har egen trädgård och lång erfarenhet av odling och växter redan innan hon sadlade om från läraryrket till trädgårdsmästare. Vi hade många och givande samtal om växtkomposition, skötsel och trädgård.

Carina gjorde sin praktik under vårvintern 2023. En lite udda praktikperiod men med hjälp av gemensam kreativitet insåg vi att det finns jättemycket man kan göra för att ligga steget före. Här beskär Carina det vildvuxna snåret av gammaldags rosor. Tåliga Madame Plantier mådde mycket bra av Carinas beskärning.

Carina krukar in snödroppar till premiäröppningen av butiken i februari!

IMG_6251

Julia gjorde sin praktik hos mig under två veckor. Julia studerade till trädgårdsmästare i Umeå, och ville få möjlighet att göra sin praktik i en omväxlande trädgård lite mer söderut i Sverige. Hon arbetade med alla olika sysslor i trädgården, som beskärning, formklippning, rensning, underhåll av en befintlig anläggning och planering och anläggning av en helt ny rabatt.

IMG_6177

Nyfiken på vem din handledare är? Här kan du läsa mer om Camilla Danielsson >>