Camilla Danielsson

 

camilla press

Mitt odlarintresse började med kärleken till Italien och till den goda maten. När jag flyttade hemifrån fyllde jag köksfönstret i lägenheten med frösådd basilika, persilja och citronmeliss. Trädgård fanns inte på kartan förrän jag tio år senare helt spontant blev med kolonistuga. Till stugan hörde en 300 kvadratmeter stor trädgård med mormorsperenner och fruktträd.

Med näsan i Anna Bergenströms Annas Örtagård började jag fantisera om doftande, soldränkta och silvergrå örtagårdar. I böckernas värld har jag fått näring till otaliga drömträdgårdar och det som senare blev min verkliga trädgård. Det är den som Känn trädgården handlar om.

När det väl blev dags att skapa en verklig trädgård behövdes mer närliggande inspiration. Den hämtade jag genom att studera den omgivande naturen och att promenera i Göteborgs botaniska trädgård. Kunskapen har vuxit fram genom arbete, otaliga misslyckanden och några succéer. Att upptäcka, analysera, planera, göra, betrakta och göra om har byggt den kunskap jag har idag. Det ständiga antecknandet har varit viktigt för att utveckla färg- och formseendet i trädgården.

I mitt arbete som affärsutvecklare och projektledare är jag van vid att planera och alltid ligga steget före. På fritiden tankar jag energi genom att använda mina händer och göra vackra saker. I trädgården fick alla pusselbitar äntligen rätt plats och den positiva inverkan det haft och har på mig kan jag inte vara utan. Genom kontakten med det växande och dess livscykler tycker jag mig bli mer levande och närvarande.

Sedan år 2001 har jag utvecklat min trädgård och lärt känna kraften och glädjen som finns i det växande. Känn trädgården är min debut som författare, men redan 2007 var jag en av de första som bloggade om trädgård, då på Aftonbladets portal. Sedan 2010 har jag skrivit om min trädgård här på hemsidan och senare på Instagram kontot KännträdgårdenAskim. Numer är min trädgård mogen, precis som jag själv, och det handlar mest om att underhålla och förfina. En stor del av trädgårdsarbetet handlar om anpassning till ett torrare klimat. En liten butik med perenner och trädgårdsdekorationer tillhör den senaste satsningen.

Jag är mångårig medlem i föreningen Botaniskas Vänner >> och arbetar där på ideell bas. 2011 valdes jag in i styrelsen, har varit sekreterare i många år och numer ordinarie ledamot. Jag sitter också i styrelsen för Trädgårdsresan >>, en organisation som verkar för trädgårdsturism och biologisk mångfald genom Bifonden >>

”Jag valde ut den soligaste platsen och satte spaden i jorden redan första helgen. Det var så det började”.

pd-20152062

”Den första fasen i mitt trädgårdsliv präglades av alla möten med vackra växter, och jag ville ha dem alla. Så småningom började jag notera platsen mer än enstaka växter. Jag kunde stanna upp i en plötslig och speciell känsla, en varm doft eller en skön stämning. Upplevelserna väckte minnen och känslor till liv, inte alltid så tydliga men jag fick lust att utforska mig själv mer.”

Botaniska i Göteborg är tillsammans med naturen mina viktigaste inspirationskällor. Jag har promenerat där sen barnsben och känner minsta vrå som min egen ficka. Sen många år är jag guide i Botaniska och älskar att dela med mig av platsen alla sevärdheter, historia och mångfald. Vänföreningen är ett fantastiskt sätt att komma Botaniska ännu lite närmare, samtidigt som jag känner att jag gör nytta för en av Göteborgs finaste och viktigaste tillgångar.

Trädgårdsresan är ytterligare en förening som jag engagerar mig i. Vi verkar för att utveckla våra medlemsträdgårdar och främja trädgårdsturism i Västsverige. Det finne sen oerhörd kulturskatt i våra trädgårdar och en fantastisk drivkraft i alla entreprenörer delar med sig av kunskaper och kärlek till sina trädgårdar och växter på olika sätt.

Trädgårdscoachen
Det är också jag som är Trädgårdscoachen! Som en PT (personlig tränare) fast i trädgården istället för på gymmet. Jag gillar att växla mellan olika perspektiv och gläds åt hur allt hänger ihop. I min professionella roll ser jag företag och verksamheter utvecklas och växa och i den andra ser jag trädgårdar växa. I grunden handlar mitt intresse om den växande människan.

Läs mer om Trädgårdscoachen >>