Camilla Danielsson

 

camilla pressMitt odlarintresse började med kärleken till Italien och till den goda maten. När jag flyttade hemifrån fyllde jag köksfönstret i lägenheten med frösådd basilika, persilja och citronmeliss. Trädgård fanns inte på kartan förrän jag tio år senare helt spontant blev med kolonistuga. Till stugan hörde en 300 kvadratmeter stor trädgård med mormorsperenner och fruktträd.

Med näsan i Anna Bergenströms Annas Örtagård började jag fantisera om doftande, soldränkta och silvergrå örtagårdar. I böckernas värld har jag fått näring till otaliga drömträdgårdar och det som senare blev min verkliga trädgård. Det är den som Känn trädgården handlar om.

När det väl blev dags att skapa en verklig trädgård behövdes mer närliggande inspiration. Den hämtade jag genom att studera den omgivande naturen och att promenera i Göteborgs botaniska trädgård. Kunskapen har vuxit fram genom arbete, otaliga misslyckanden och några succéer. Att upptäcka, analysera, planera, göra, betrakta och göra om har byggt den kunskap jag har idag. Det ständiga antecknandet har varit viktigt för att utveckla färg- och formseendet i trädgården.

I mitt arbete som affärsutvecklare och projektledare är jag van vid att planera och alltid ligga steget före. På fritiden tankar jag energi genom att använda mina händer och göra vackra saker. I trädgården fick alla pusselbitar äntligen rätt plats och den positiva inverkan det haft och har på mig kan jag inte vara utan. Genom kontakten med det växande och dess livscykler tycker jag mig bli mer levande och närvarande.

Under 15 år har jag utvecklat min trädgård och lärt känna kraften och glädjen som finns i det växande. Känn trädgården är min debut som författare, men redan 2007 var jag en av de första som bloggade om trädgård, då på Aftonbladets portal. Sedan 2010 driver jag den egna bloggen Min trädgård. Jag är mångårig medlem i föreningen Botaniskas Vänner och arbetar där på ideell bas. 2011 valdes jag in i styrelsen och 2012 blev jag styrelsens sekreterare.

”Jag valde ut den soligaste platsen och satte spaden i jorden redan första helgen. Det var så det började”.

pd-20152062

 

”Den första fasen i mitt trädgårdsliv präglades av alla möten med vackra växter, och jag ville ha dem alla. Så småningom började jag notera platsen mer än enstaka växter. Jag kunde stanna upp i en plötslig och speciell känsla, en varm doft eller en skön stämning. Upplevelserna väckte minnen och känslor till liv, inte alltid så tydliga men jag fick lust att utforska mig själv mer.”

FacebookDela med dig av detta