Sex säsonger

Att se skillnad på trädgårdens och naturens olika faser hjälper mig att värdera tiden, att stanna upp och känna att det är nu, bara idag, som jag har möjlighet att uppleva just den här dagen. Med många och innehållsrika planteringar händer det något varje dag. Alla planteringar kan inte stå på topp året runt, men min ledtråd är att något ska blomma eller vissna vackert på vårvintern, våren, försommaren, vid midsommar, högsommaren och hösten i varje plantering. I alla säsonger finns det något att plocka och arrangera i buketter.

Vårvinter
Julen är över och januari kommer med en känsla av lättnad. Visst är det fortfarande vinter men det går ändå åt ”rätt håll”. Det är förunderligt vad mycket som kan knoppas och blomma i en trädgård under den här perioden. Varje år blir jag lika överraskad när trollhassel och hybridkejsarolvon står i full blom mot snövit bakgrund. För visst tusan kommer den riktiga vintern först nu? Och julrosorna! Dessa underverk som kan frysa till is kalla nätter, tina upp i förmiddagssolen och stråla av skönhet i flera veckor. Nu, medan jorden är frusen och innan alla små vårlökar tittar upp, finns det mycket roligt att göra i trädgården.
Checklista för vårvinterstädningen
Inspiration för vårvinterträdgården

Vår
När snödropparna är fullt utvecklade och krokusen öppnar sig soliga dagar, då är det vår i trädgården. Som jag har längtat! Nu drar vårstädningen igång på allvar, och det gäller att ligga steget före och göra lite varje dag. Jag vill undvika den förlamande stresskänslan som lätt hör trädgårdsvåren till.

I mars kan man dra igång frösådderna, om en ägnar sig åt sådant. Ett annat nöje är att plocka fram krukorna med tulpaner och narcisser från garagets vinterförvaring. När de gröna spetsarna sticker upp ur jorden är det dags för vatten och ljus. Det tar inte lång tid förrän bladen är utvuxna och knopparna syns. De tidiga lökarna är underbara i buketterna, tillsammans med ris och knoppande grenar.

Så kommer april. Denna första riktiga vårmånad som bär på så mycket längtan, men också risk för bakslag. Ena dagen tvättar man altanen för första utefikat, och nästa dag skottar man snö i backen. Det får vara som är med det. Våren är i alla fall här och inget kan stoppa den.
Checklista för vårens första rensning och skötsel
Inspiration för vårträdgården

Försommar
Försommaren står mellan hägg och syren, för varje år allt kortare tycks det. Är det stigande ålder eller klimatförändringarna? Kanske är det båda. Allt börjar blomma i en rasande fart, varje dag bjuder på nya sensationer. Magnolia, körsbär, äpple, azaleor, rododendron, klematis, buskpion, iris, doftolvon, tulpaner och en massa annat som jag inte hinner registrera i den maniska känslan av att vilja vara överallt.

Naturen går fullständigt bananas med liljekonvalj, fågelbär, slån, häggmispel och vildrosor. Strandängarna glittrar av hundkäx och smörblommor. Det är för mycket! Intensiteten är smärtsam och ljuvlig på samma gång.

Maj är kanske trädgårdens vackraste tid. Tulpaner och pingstliljor står på topp bland perennernas friska kuddar, rosorna börjar knoppar och den omgivande naturen är friskt ljusgrön. Nu vill jag bara vara och njuta.

Det behöver väl knappas sägas men buketterna kan innehålla vad som helst denna yppiga tid, från både trädgården och naturen.
Inspiration för försommarträdgården

Midsommar
Midsommar är rosornas tid, de gammaldags, som var min första växtpassion. Jag fyllde hela trädgården med doftande, romantiskt namnade skönheter men det blev till slut för mycket av det goda. Nu är favoriterna samlade i den nedre trädgården längs med staketet och där liknar det en engelsk cottage garden så här års. På andra sidan huset är det rododendron, azaleor och olvon som står för showen.

Fördelen med de gammaldags rosorna är också att en kan  ta in stora fång till urnor och skålar. Buketten behöver inget arrangemang, det är överflödet som är själva arrangemanget.
Inspiration för midsommarträdgården

Högsommar
Nu visar perennerna färg med full kraft. Man är ledig och det finns inget bättre än att vara i trädgården. Eller besöka andras och kravlöst bara njuta och låta sig inspireras! Jag fortsätter plocka buketter och provar nya kompositioner, ögat söker hela tiden efter nya upplevelser. Trädgården och naturen är full av växter och kombinationerna till arrangemangen är oandliga.

Nu kan man också dela och flytta runt växter, det är lätt att se hur de fyller ut på sin nya plats.
Inspiration för högsommarträdgården

Hösten
I min höstträdgård blommar sena perenner som glandelaster, oktoberstormhatt, trädgårdssolbrud, höstsilverax och strålrudbecka långt in i oktober. De klara färgerna tillsammans med guld-, brons- och kopparfärgade löv och strån gör mig upprymd. Hösten blir mer och mer en favoritårstid och glädjen när naturen och trädgården skiftar färg kan nästan bli provocerande för omgivningen. Det kommer in ett nytt ljus från horisonten när skogsbrynet avlövas och släpper igenom den låga eftermiddagssolen. Känslan är lika stark som när vårljuset anländer efter vintern.

Buketterna innehåller fortsatt blommor och kompletteras av höstfärgade kvistar, fröställningar och gräsvippor.

En alldeles särskild högtid i höstträdgården är Advent. Att städa, skydda, göra fint, tända ljus och dekorera krukorna inför vintern är ett nöje som också hjälper mig att härda ut när mörkret och kylan smyger sig på.

Inspiration för höstträdgården