Min trädgårdsidé – färg, form och doft

Det tog några år innan jag kunde sätta ord på vad som är idén bakom min trädgård. Längtan efter skönhet var det som drev mig. Nu vet jag att det är kärleken till färg, form och doft som hela tiden har väglett mig i det jag upplever som vackert. Inspirationen hittar jag i den omgivande naturen och andras trädgårdar, både verkliga och de jag läser om i trädgårdstidningar och böcker.

Färger och dofter handlar för mig om att skapa önskvärda stämningar och locka fram känslor och minnen. På så vis har sex olika trädgårsdrum med färgstämda planteringar vuxit fram under många år. Mestadels vill jag komponera med den harmoniska färgskalan, men ibland, som i bilden ovan, är det starka kontraster som ger mig den rätta känslan.

 

Experimenterandet med olika former kommer från behovet av att balansera min sluttande tomt, men också för att jag gillar växter och det kreativa arbetet med komposition. Det är de runda formerna som ger stadga i min trädgård, och runt matchar även min personlighet och då trivs jag bättre.

De runda formerna syns på olika sätt i min trädgård, ibland formade för hand och ibland naturliga.

Täta planteringar med stor variation över alla säsonger
Idén handlar också om en inställning till trädgården, att den ska vara en skön och lustfylld plats att vara i. För att lyckas med det har jag lagt ganska mycket möda vid att ordna planteringarna så att de är täta, växer upp tidigt på våren och därefter inte kräver så mycket skötsel. Jag gillar visserligen att vara aktiv i trädgården och spenderar en stor del av min fritid i den. Men det får inte enbart handla om att rensa ogräs eller annat som ligger på ”måste-göra”-listan. Då går jag hellre runt och putsar, arrangerar eller plockar buketter. Eller bara sitter och dagdrömmer om nya kompositioner och planteringar.

Hållbarhet och att värna den biologiska mångfalden är också en viktig drivkraft. Hållbarhet för mig handlar både om miljövänliga val, inte slösa på jordens resurser, och att själv hålla (ut) och orka som trädgårdsmästare. Jag gödslar och vattnar snålt, komposterar, väljer växter som passar platsen och är långlivade, delar och återbrukar. Inget gift (självklarhet) och en generös inställning till trädgårdens djurliv. Inte minst alla pollinatörer, som jag ser till har mat, vatten och boplatser i min trädgård året runt.

Man kan inspireras av andras idéer, men riktigt roligt blir det när man har hittat sin egen. När man gillar sin trädgård och vill vara aktiv i den, när det får en djupare betydelse. Då ger trädgården mer energi än den tar. I min bok Känn trädgården tipsar jag bland annat om hur man kan gå tillväga för att hitta sin egen idé.