Driv lökar i krukor

Alla lökar kan drivas i krukor och det kan göras så länge man kan få tag på lökar. Oktober och november är en bra tidpunkt för plantering. Du kan få dem att blomma från februari och ända in i maj, beroende av sort.

Har du problem med rådjur och ändå inte kan vara utan tulpaner kan en kruka som du flyttar in på kvällen vara lösningen. Efter vårens blomning kan lökarna planteras ut i rabatterna, där det finns plats och de passar in.

SÅ HÄR DRIVER MAN LÖKAR I KRUKA

Köp lökar
Jag beställer från välsorterade näthandlare, de sorter jag absolut vill ha, med leverans i oktober. Sedan fyndar jag i butikerna till rean i november. Ju större lökar desto tåligare är de mot butikernas torra värme. Lökar som ska växa i kruka kan planteras hur sent som helst. Köp också vanlig påsjord, trädgårdsjord eller planteringsjord, samt lecakulor (inte nödvändigt men gör att mindre jord behövs).

Välj krukor
Välj fina krukor om de ska vara en prydnad i sig självt. Eller vanliga svarta plastkrukor om de ska ställas ut i rabatten till våren. Har du riktigt trångt i rabatten, välj en högsmal kruka, till exempel sådana man köper rosor eller klematis i. Viktigt att de har hål i botten.

Plantera
Bottna krukan med lecakulor. Fyll upp halva krukan med jord. Lägg i lökarna med spetsen uppåt, tätt, tätt. Lägg på några centimeter jord. Lägg på ett lager lökar till, kanske av en annan sort, inte lika tätt. Fyll upp med jord. Lämna ett par centimeter kvar till krukans kant. Det bör vara minst 3 – 8 centimeter jord ovanför lökarna, beroende av lökstorlek. Vattna igenom krukan och ställ undan, frostfritt och skyddat från väta. Jag brukar göra jobbet i en skottkärra. Jord som blir över tippar jag lätt ut i närmaste rabatt.

Övervintring
Krukan kan stå mörkt och kallt, i ett förråd eller garage, ända tills det är dags att ta fram den i ljuset på våren. De kan också stå utomhus bara man skyddar dem från regn och snö, som på bilden nedan, under ett takutsprång.

Ta fram krukorna
Jag tar fram mina krukor i månadsskiftet januari/februari. Så fort det tittar upp gröna skott måste krukan få ljus och vatten. Ju varmare, desto fortare växer lökarna till sig. Tar man in krukorna inomhus går det fort, men då finns också risk för ohyra i den varma, torra luften. Behöver man sakta ner tillväxten så ställer man krukan svalt igen.

I slutet av januari tittar små bladspetsar upp ur jorden. Nu behöver krukorna ställas ljust och vattnas. Fortsätt reglera farten på tillväxten genom att placera krukorna varmt eller svalt. Njut av dem inne eller ute. Får de stå kvar i krukan och relativt svalt kan blomningen vara i tre veckor. Vilken snittblomsbukett klarar det? 🙂

Plantera ut lökarna i trädgården
Alla härdiga lökar du drivit i krukor kan du plantera ut i trädgården och har du tur kommer de att blomma i flera år framöver. Plantera bara ut lökar som är friska. Har de mögel på sig är det inte lönt att sätta ner dem i jorden.