Buskar och träd med skönhet året runt

Jag vet knappt något som bjuder på så mycket skönhet och glädje som väl valda buskar och träd. De är trädgårdens stöttepelare och kan även bli giganter. Ju mindre trädgård du har desto viktigare att välja klokt. Välj buskar och träd med så många kvaliteter som möjligt, och som också kan beskäras vackert för att kunna anpassa storleken så småningom.

Spara min checklista så kan du spana och ställa frågor i plantskolan!

Kvaliteter du kan fråga efter

 • Vackert bladutspring på våren
 • Fint formade blad och bladfärg under sommaren
 • Spektakulära höstfärger
 • Balanserat växtsätt
 • Vackra stammar
 • Möjligt att beskära eller forma
 • Robust och problemfri
 • Blomning och doft

Blommor, doft och spännande fröställningar adderar ytterligare värden
Om busken eller trädet blommar fint är det en bonus, men inget som jag prioriterar eftersom blommorna varar så kort tid och en buske eller ett träd har en dominans i trädgården som gör att den behöver ha skönhetsvärde under längre tid. Ibland kan fröställningarna vara vackrare än blomningen och det är ju också en bonus. Blommor och även blad kan ha härlig doft.

Balanserat växtsätt – vad kan det vara?
För mig handlar det om att kunna forma busken eller trädet över tid och behålla de önskade proportionerna. Exempel: i mina rhododendronträd strävar jag efter att ha två tredjedelar stamhöjd och en tredjedel krona. Om jag vill formklippa så handlar det om att växtsättet ska vara tillräckligt tätt och ha en tät utväxt.

Det finns också kvaliteter att spana efter vid inköp, som handlar både generellt om en viss växt, men även om själva växtindividen. Titta efter att grenarna fördelar sig jämnt från basen och sträcker sig ungefär lika långt ut åt alla sidor. Välj gärna buskexemplar med udda antal stammar (3, 5, 7 osv) vilket i mina ögon ger ett mer balanserat uttryck än 2 eller 4 stammar.

Tidsaspekten – plantera nu!

På min lista finns också den något smärtsamma insikten att jag vill få uppleva skönheten under min tid i trädgården. Många buskar och träd behöver mogna för att nå sin fulla skönhet, och det kanske börjar hända först om 15 – 20 år. Men det kan också ta längre tid. Slutsatsen måste alltså bli – det är aldrig för tidigt att plantera ett träd. 

Här är min topp 10 lista från trädgården (ingen prioritetsordning – alla är stjärnor!)
Bilder finns längre ner.

 • Japanskt gaffelolvon – har allt
 • Katsura – blir ett större träd
 • Klockbuske – ovanlig och magiska höstfärger. Sirligt växtsätt.
 • Körsbärsbenved – bladen, färgerna och frukterna!
 • Häggmispel – jättevanligt – och jättevacker! En trotjänare.
 • Japansk gyllenlönn – långsamtväxande och ett utropstecken i trädgården
 • Trollhassel – roliga blommor tidigt på vårvintern. Bara det gör att man älskar den.
 • Häxal – liten buske med doftande blommor  på våren och spektakulära höstfärger
 • Magnolia Leonard Messel – om du bara ska ha en magnolia skulle jag satsa på den.
 • Guldazalea – våren DeLuxe! Doften, färgen! Och sen höstfärger på det.

Favoriter som inte får plats hos mig
Sen ska man ha plats också. I min trädgård är det fullt nu, så tyvärr kommer jag (nog) inte att plantera dessa drömträd: skenkamelia, koreansk blomsterkornell, buskmagnolia, koreagran, kopparlönn, koreansk azalea eller ullungrönn. Alla dessa finns också på min skönhetslista, men tyvärr inte i min trädgård.

Några som går bort
Den här kravlistan gör att många fina, blommande buskar går bort för mig, som till exempel hybridkejsarolvon, forschytia, doftolvon, paradisbuske, syren, fläder , gullregn och schersmin. Jag älskar blommorna och doften, och njuter av dem i stadens parker eller andras trädgårdar när jag får chansen. Men de bjuder på för lite i övrigt och eftersom jag har begränsat med utrymme så tvingas jag till svåra val ibland.

Hoppas den här listan hjälper dig att göra bra val till din trädgård!

BILDER

Japanskt gaffelolvon

Katsura

Klockbuske

Körsbärsbenved

Trollhassel ’Diane’

Häxal

Magnolia ’Leonard Messel’