Sex säsonger

Att se skillnad på trädgårdens och naturens olika faser hjälper mig att värdera tiden, att stanna upp och känna att det är nu, bara idag, som jag har möjlighet att uppleva just den här dagen. Med innehållsrika planteringar händer det något vackert varje dag och gör dessutom stor nytta för den biologiska mångfalden.

Alla planteringar kan inte stå på topp året runt, men min ledstjärna är att något ska blomma eller vissna vackert på vårvintern, våren, försommaren, vid midsommar, högsommaren och hösten i varje plantering. I alla säsonger finns det något vackert för ögat, och det ska gå att plocka blommor eller kvistar och arrangera buketter året runt.

Jag har delat in trädgårdsåret i 6 säsonger!

När jag väljer växter så letar jag efter sådana som ger skönhet i minst 3 av säsongerna. Ett exempel är trädet katsura; underbart bladutspring på våren, frisk och frodig sommargrönska och makalös höstfärg. Ett exempel bland perennerna; julrosens vintergröna blad, vårvinterns ljuvliga knoppar och vårens underbara blomning.

Vårvinter (januari – februari)
Julen är över och januari kommer med en känsla av lättnad. Det går åt ”rätt håll”. Det är förunderligt vad mycket som kan knoppas och blomma i en trädgård under den här perioden. Varje år blir jag lika överraskad när trollhassel och hybridkejsarolvon står i full blom mot snövit bakgrund. För visst tusan kommer den riktiga vintern först nu? De höga prydnadsgräsens vippor lyser i det bleka ljuset och formklippta klot ger stabilitet. Magnolians pälsklädda knoppar börjar svälla, och på benveden och häggmispel är bladknopparna spjutliknande och redo.

Och julrosorna! Dessa underverk som kan frysa till is kalla nätter, tina upp i förmiddagssolen och stråla av skönhet i flera veckor. Nu, medan jorden är frusen och innan alla små vårlökar tittar upp, finns det mycket roligt att göra i trädgården.
Checklista för vårvinterstädningen
Inspiration för vårvinterträdgården

Vår (mars – april)
När snödropparna är fullt utvecklade och krokusen öppnar sig soliga dagar, då är det vår i trädgården. Som jag har längtat! Nu drar vårstädningen igång på allvar, och det gäller att ligga steget före och göra lite varje dag. Jag vill undvika den förlamande stresskänslan som lätt hör trädgårdsvåren till om man väntar för länge med städet.

I mars kan man dra igång frösådderna, om en ägnar sig åt sådant. Ett annat nöje är att plocka fram krukorna med tulpaner och narcisser från garagets vinterförvaring. När de gröna spetsarna sticker upp ur jorden är det dags för vatten och ljus. Det tar inte lång tid förrän bladen är utvuxna och knopparna syns. De tidiga lökarna är underbara i buketterna, tillsammans med kvistar och fjolårets fröställningar. Jag driver kvistar av körsbär, häggmispel, magnolia och äpple. Eller bara njuter av att se knopparna svälla på grenarna i det bleka vårljuset.

Så kommer april. Denna första riktiga vårmånad som bär på så mycket längtan, men också risk för bakslag. Ena dagen tvättar man altanen för första utefikat, och nästa dag skottar man snö i backen. Det får vara som är med det. Våren är i alla fall här och inget kan stoppa den. Scilla, vårstjärna, påskliljor och sockblomma skapar mosaiker på marken. Hybridjulrosorna blommar för fullt med prickiga blad i olika färger, luftrummet fylls av ljusaste grönt när buskarnas blad spricker fram, medan häggmispel, katsura och gaffelolvon bidrar med bladutspring i olika grad av rosa. Rodgersian mullrar upp ur jorden i mörkaste brons.
Checklista för vårens första rensning och skötsel
Inspiration för vårträdgården

Försommar (maj – midsommar)
Försommaren står mellan hägg och syren, för varje år allt kortare tycks det. Är det stigande ålder eller klimatförändringarna? Kanske är det båda. Allt börjar blomma i en rasande fart, varje dag bjuder på nya sensationer. Magnolia, körsbär, äpple, azaleor, rododendron, klematis, buskpion, iris, doftolvon, tulpaner, allium, gammaldags rosor, och en massa annat som jag inte hinner registrera i den maniska känslan av att vilja vara överallt.

Naturen går fullständigt bananas med liljekonvalj, fågelbär, slån, häggmispel och vildrosor. Strandängarna glittrar av hundkäx och smörblommor. Det är för mycket! Intensiteten är smärtsam och ljuvlig på samma gång.

Maj är kanske trädgårdens vackraste tid. Tulpaner och pingstliljor står på topp bland perennernas friska kuddar, rosorna börjar knoppar och den omgivande naturen är friskt ljusgrön. Nu vill jag bara vara och njuta. I juni blommar mina Mixed borders för fullt och de försommarblommande perennerna är omsorgsfullt placerade en bit in i rabatterna, så vida de inte har stabila bladverk eller kan blomma om efter nedklippning.

Midsommar är rosornas tid, de gammaldags, som var min första växtpassion. Jag fyllde hela trädgården med doftande, romantiskt namnade skönheter men det blev till slut för mycket av det goda. Nu är favoriterna samlade i den nedre trädgården längs med staketet och där liknar det en engelsk cottage garden så här års. På andra sidan huset är det rododendron, azaleor och olvon som står för showen.

Fördelen med de gammaldags rosorna är också att en kan  ta in stora fång till urnor och skålar. Buketten behöver inget arrangemang, det är överflödet som är själva arrangemanget. I övrigt kan buketterna innehålla vad som helst denna yppiga tid, från både trädgården och naturen.
Inspiration för försommarträdgården

Inspiration för midsommarträdgården

Högsommar (juli – augusti)
Nu visar perennerna färg med full kraft och de höga prydnadsgräsens vippor mognar. Frukten börjar digna på träden och rosornas nypon visar tar form. Liljor sprider söt och tung doft i hela trädgården. Man är ledig och det finns inget bättre än att vara i trädgården. Eller besöka andras och kravlöst bara njuta och låta sig inspireras! Jag fortsätter plocka buketter och provar nya kompositioner, ögat söker hela tiden efter nya upplevelser. Trädgården och naturen är full av växter och kombinationerna till arrangemangen är oandliga.

Nu kan man också dela och flytta runt växter, det är lätt att se hur de fyller ut på sin nya plats.
Inspiration för högsommarträdgården

Höst (september – november)
I min höstträdgård blommar sena perenner som glandelaster, vit skogsaster, trädgårdssolbrud, höstanemoner , höstaster och strålrudbecka långt in i oktober. De klara färgerna tillsammans med guld-, brons- och kopparfärgade löv och gräsvippor gör mig upprymd. Hösten blir mer och mer en favoritårstid och glädjen när naturen och trädgården skiftar färg kan nästan bli provocerande för omgivningen. Det kommer in ett nytt ljus från horisonten när skogsbrynet avlövas och släpper igenom den låga eftermiddagssolen. Känslan är lika stark som när vårljuset anländer efter vintern.

Den här årstiden är man extra glad åt att ha prioriterat träd och buskar med vackra höstlöv. Färgfesten livar upp sinnet och jag känner mig mer levande än någonsin på hösten. Buketterna innehåller fortsatt blommor och kompletteras av höstfärgade kvistar, fröställningar, gräsvippor och nypon.

Inspiration för höstträdgården

Advent (december)
För mig är december förknippad med Advent och förberedelser för julen. Att städa, skydda, göra fint, tända ljus och dekorera krukorna inför vintern är ett nöje som också hjälper mig att härda ut när mörkret och kylan smyger sig på. Jag pyntar hellre ute i trädgården än inne i huset. Fröställningar från glandelaster, prydnadsgräs, Clematis atragene, kransveronika ger naturlig skönhet, som kan förstärkas med väl placerad belysning. Lycka när den första snön bäddar in formklippta klot i vitt puder och rimfrosten glittrar i gräsens vippor.

 

Vill du få kunskap och inspiration till din trädgård?

Läs mer om mina olika kurser >>