Så anlägger du en perennarabatt med No-dig metoden

Det finns många fördelar med den så kallade No-dig metoden. Arbetet blir enklare och man kan behålla befintlig jord med sitt fungerande mikroliv. I den här artikeln visar jag hur jag gjorde min rabatt rakt ovanpå en befintlig gräsmatta.

Som alltid börjar det med en idé och en plan. Ytan ska förberedas och planteras, vilket lämpligen görs på hösten då det finns en naturlig fukt i marken och växterna hinner etablera sig innan vintern. Designen kan göras i form av en enkel skiss. Komponera med färger och former så att du får den variation du vill ha under säsongerna. På våren kommer tillväxten igång tidigt och man kan komplettera och förfina, kanske kröna ditt nya verk med någon fin dekoration?

Jag följer samma process som jag lär ut i mina kurser, och som är en förenkling och anpassning till trädgårdsdesign för oss som gillar att göra jobbet själva. I bilderna nedan visar jag steg för steg arbetet med min rabatt vid berget, från idé till hur den ser ut ett år efteråt.

Idé och planering

Platsen jag valde var en otillgänglig och svår gräsplätt mellan två bergknallar i dagen. Längst in mot tomtgränsen växte ett snår av olika buskar som jag ville behålla.

Under sommaren lät jag gräset på platsen växa högt, för att kunna få en känsla för hur stora jag ville göra planteringsbäddarna. Jag klippte grässtigen under hela sommaren, då den var en viktig del av designen och jag ville prova ut sträckningen på den.

Inspirationen till min nya rabatt hämtade jag från Botaniska trädgården i Göteborg, och anläggningen Gramina et Flores. Det är just grässtigen genom rabatten som jag har inspirerats av.

Med inspiration från Gramina et Flores växtkompositioner designade jag rabatten för att ha sitt fokus under sensommar och höst, med varma och mustiga färger i gult, orange och mörkblått. Jag ville ha höjd i rabatten så att den kan bilda en mjuk övergång till tomtgränsens höga träd i bakgrunden.

Design och växtkomposition

Jag gjorde designen på ett enkelt sätt genom att markera de olika växtslagen på ett flygfoto (Google Earth) över trädgården. Eftersom jag vill ha en rabatt som blommar vackert under vår, försommar, högsommar och höst, gjorde jag fyra olika skisser där säsongens karaktärsväxter planerades in i kompositionen. Bilden visar högsommarens karaktärsväxter.

För att ”prova” min design så ritade jag in karaktärsväxterna på ett foto, med ritverktyget i mobilen. Även det en enkel metod, men fullt tillräcklig när man ska göra jobbet själv.

Anläggning

I oktober var det dags att sätta igång anläggningsarbetet! Äntligen! Nu började det hända grejer. Första steget var att trimma ner det höga gräset, hårt intill marken och ner i grästurfen.

Trädgårdsslangen fick markera rabattens kant och så var det dags att kantskära. Jag hade bestämt att ha ett grävt ”dike” som kant, och inte lägga någon hård kant mot gräset. När man anlägger en rabatt ovanpå gräsmattan så blir den ju betydligt högre och jag bedömde att ett dike var bästa metoden här.

Så här såg det ut när kanten på den ena rabatten var utgrävd. Nu var det andra sidan kvar, att göra lika dant med.

Som täckning lade jag gamla papperspåsar, som jag hade i mängd hemma. Materialet bryts ner på något år och är återvinningsbart. Det är bra att välja ett material som håller emot gräset under något år, men som sedan är nedbrutet så att det nya jordlagret får kontakt med mikrolivet i gräsmattan.

På med mängder av kompost ovanpå papperspåsarna. Jag blandade ut min befintliga kompostjord med köpt planteringsjord, för att bygga upp ett nytt jordlager på ca 30 cm. Detta jordlager kommer relativt snabbt att sjunka ihop och man behöver fylla på med mer jord under hela första året.

De höga centrumväxterna hade jag grävt upp från en annan plantering och de satte jag direkt i jorden, utan papperspåsar under. På det sättet fick de stora rotklumparna direkt kontakt med fukten och mikrolivet i den befintliga jorden.

Så skön känsla när den nya jorden kommit på plats! Ny jord är så vackert och tillfredställande att se.

Plantering

Och nu – det roligaste av allt! Plantera! Jag hade tillgång till en del växter som jag delat från mina andra rabatter och köpte en del i garden centret. Huvudplanteringen skedde i slutet av oktober och det var riktigt skönt att vara ute. Jag vattnade de nyplanterade växterna ordentligt en gång, sen skötte naturen om resten. Jag planterade även lökar.

Det sista för hösten blev ett extra lager med köpejord, för att täcka upp ordentligt runt rothalsarna på perenner och gräs.

År 1: Etablering och tillväxt samt etableringsskötsel

Tidigt i mars är det dags att städa av rabatten. Även prydnadsgräsen klipps ner, då det är robusta tuvrör och hakonegräs så klarar de den tidiga nedklippningen. Nu kan de tidiga smålökarna få ljus, snödroppar och snökrokus tittar redan upp ur jorden.

Den nya planteringen kom igång bra med sin tillväxt och i april blommade de tulpaner jag planterat hösten innan. Nu kunde jag också betrakta det hela med ”nyktra” ögon och se vad som behövde justeras. Jag planterade in fler hakonegräs längs med stigen bland annat, och markerade med pinnar där jag ville ha mer vårblomning.

En ny plantering är alltid skötselkrävande de första åren, den så kallade etableringsskötseln. Det var framför allt kanterna som behövde rensas och hållas fria mot inväxande gräs. Detta rensade jag ungefär varannan vecka under hela växtsäsongen år 1. Jag behövde inte vattna särskilt mycket eftersom både våren och sommaren har haft tillräckligt med regn.

Redan till försommaren tyckte jag att planteringen tog för sig. Allt jag planterat växte till, särskilt kanten med nepeta som blommade tätt och vackert i blått under maj och juni. Jag är nöjd med hur växtkompositionen flyter ihop med de kringliggande rabatternas växter och bildar ett fint promenadstråk längs med hela trädgårdens sydsida.

De två bäddarna lite från ovan, fotograferat i augusti år 1. Nepetan klipptes ner i juli för att minska frösådder. Högsommarperennerna börjar visa färg.

Körsbärsbenvenden fröställningar är en del av designidén och bildar en fin bro av orange och rött hela vägen bort till perukbuskens röda blad.

Fortsättning följer! Jag kommer fylla på med bilder från höst och vinter.

Vill du lära dig mer om trädgårdsdesign och växtkomposition? Här finns information om mina trädgårdskurser >>