I Känn trädgården har jag velat formulera mina insikter och tankegångar runt den omgivande naturen och det offentliga rummet som inspirationskälla till den egna trädgården. Det finns så mycket vi kan hämta ur det vi har alldeles nära inpå. Det behöver varken vara svårt eller dyrt. I mitt fall är det Göteborgs botaniska trädgård, men det spelar ingen roll om det är en världsberömd botanisk trädgård eller en liten fickpark – skönheten och inspirationen finns överallt för den som vill se.
2016 blev Känn trädgården nominerad till Årets trädgårdsbok. Det är Stockholms Gartnersällskap som står bakom kvalitetsutmärkelsen inom trädgårdslitteratur.
Gartnersällskapets omdöme:
”Oavsett var du bor kan du hämta inspiration till din egen trädgård i omgivningarna. Det
handlar om att utveckla trädgården efter platsens förutsättningar. Inspiration till det kan
sökas i naturen eller, som författaren gjort, vid återkommande besök i en botanisk
trädgård. Boken har ett intressant grepp: den låter oss följa utvecklingen av författarens
olika trädgårdsrum genom förebilder i Göteborgs botaniska trädgård. En bok för både
nybörjaren och den inbitne trädgårdsälskaren.”
Boken är ett passionsprojekt och jag har gjort den tillsammans med min man Pelle Danielsson. Vi har båda en bakgrund inom reklambranschen och tog oss an min idé utan att inse vilket omfattande arbete en bok är. Dessutom valde vi att ge ut boken på eget förlag och har fått lära oss jättemycket om det också. Och vad roligt det har varit! Idén till nästa bok har redan börjat spira 🙂
Läs mer om Camilla >>
Läs mer om Pelle >>
Känn trädgården
Inbunden, 200 sidor
Utgiven 2016-03, svenska
ISBN 978-91-98293-60-9
Författare: Camilla Danielsson
Foto och layout: Pelle Danielsson
Förlag: Cloud club Publishing
Den här boken handlar om att öppna sina sinnen för all skönhet som finns omkring oss, att hitta sin egen idé och använda känslan som kompass när man gestaltar sin trädgård. Med färg, form och doft har Camilla Danielsson skapat sex rum med olika teman i sin egen trädgård. Inspirationen hämtar hon i naturen och i Göteborgs botaniska trädgård.I boken växlar författaren mellan sina egna trädgårdsrum och Botaniska trädgården, en av världens vackraste och mest intressanta trädgårdar. Följ med!
I boken följer vi min känsla som blir en idé som blir en trädgård med sex olika rum, alla med sina egna färger, former och dofter.
Det första kapitlet handlar om att finna sin egen trädgårdsidé
I olika exempel belyses hur man kan hämta inspiration från naturen, ur färgernas kontraster och harmonier, hur olika former kan hjälpa till att balansera eller skapa dynamik och hur dofter kan användas för att locka fram minnen. Olika delar kan bli inslag i den egna trädgårdsidén, beroende på vilken känsla man vill visualisera.
Därpå följer sex kapitel om mina olika trädgårdsrum och dess förebilder i Botaniska.
Alla rum har sin egen färg, form och doft men ändå med en sammanhållande helhet. En illustration visar placeringen av de växter som omnämns i texten och fotografier visar planteringarna under olika säsonger.
I avsnitten om Göteborgs botaniska trädgård berättas om idéerna bakom de olika anläggningarna och vi möter dess skapare och trädgårdsmästare. Jag berättar och visar i bilder hur man kan använda sig av de stora dragen såväl som detaljer från proffsens trädgård och omsätta det i sin egen plantering. Det som gör Botaniska så värdefullt är dess mångfald och kreativitet i smått som i stort, här finns verkligen något för alla.
Vinterträdgården har fått ett eget kapitel.
En underskattad och ibland bortglömd trädgårdssäsong som förtjänar att lyftas fram och ge oss glädje och skönhet när vi som bäst behöver det.
Känn trädgården har 200 sidor och över 250 färgbilder. Samtliga fotografier är tagna i min egen trädgård utanför Göteborg, eller i Göteborgs botaniska trädgård.
Studera andras exempel och lita på dig själv
Min erfarenhet och övertygelse är att man ska grunda sin trädgårdsidé i platsens förutsättningar och arbeta med dem, inte mot dem. Jordmån, klimatzon, fukt-, vind- och ljusförhållanden är viktiga parametrar för vilka växter man kan välja och hur de kommer att utvecklas men ändå finns inget sådant med i den här boken. Inte heller finns angivelser om växternas härdighet, blomningstid och storlek.
Alla växter som visas och beskrivs i Känn trädgården är sådana som jag odlat i min egen trädgård och sett utvecklas under många år, de är robusta och många gånger helt härdiga. När man behöver mer fakta går det mesta att hitta genom en sökning på internet. Under tiden tror jag på experimenterandet, att lära genom att se, göra och göra om. På vägen upptäcker man hur växterna beter sig i den egna trädgården och om man gillar det man ser. Självklart vill ingen medvetet göra misstag, men jag kan ärligt säga att många av de kompositioner jag tycker mest om har uppkommit genom rena tillfälligheter. I boken ges tips på hur man kan gå tillväga för att prova sig fram på olika sätt.
Glandelaster ’Twilight’ i den orange planteringen, i augusti och november.