Guidningar

Mina guidningar i Botaniska utgår från mina personliga intresseområden och det som jag tycker är vackert och spännande, och det är i stort sett allt i Botaniska! På 2 timmar hinner vi få en överblick över Botaniska trädgårdens varierande anläggningar och njuta av upplevelserna i ett lugnt tempo.

Jag guidar även allmänt i Växthusen, som bland annat innehåller Sveriges största samling av tropiska orkidéer. Vill ni att turen ska vara naturinspirerad är Håberget eller Arboretet att rekommendera. Meddela eventuella önskemål och intresseområden, så anpassar vi upplägget efter det.

Gudingen sker på svenska eller engelska. Promenadvänliga skor rekommenderas.

Kombinera med ett besök i min privata trädgård i närliggande Askim >>


 Guidning ”Känn trädgården i Botaniska”

Turen startar i en vision av 1600-talets Änggården med Åsens vilda ängar, via Örtagårdens alla dofter och vidare bland trädgårdens sevärdheter utifrån säsong. Jag lyfter fram olika design-idéer och anläggningarnas historia och gestaltning. Vi tittar på speciellt vackra eller intressanta växter, och säkert letar vi upp någon av mina ”hemliga” pärlor.

Är man intresserad av trädgårdsdesign och kanske letar idéer till sin egen trädgård passar mina guidningar särskilt väl. Jag kan också tipsa om bra växter utifrån önskemål och behov, och berätta om skötsel av olika typer av anläggningar.


Guidning ”Känn ro, tröst, energi och glädje i trädgården

Den här turen går genom platser som betytt särskilt mycket för mig, som till exempel Åsen, Örtagården, Perennträdgården och Koreadalen.

Genom åren har jag använt Botaniska som min egen terapi, oavsett om det handlat om att finna ro, tröst i svåra stunder, fylla mig med hoppingivande energi eller ren glädje.

Under en uppfriskande promenad tittar vi på allt vackert och får samtidigt en bakgrund till platsernas vetenskapliga idé, hur dess gestaltning och dess växter kan tolkas och användas för den egna upplevelsen av välmående och hälsa.


 Pris

Ingen grupp är för liten, och bör inte vara större än ca 20 personer.

En guidad tur på 2 timmar kostar 2950 kr exklusive moms. Sedvanligt inträde till Botaniska tillkommer med 20 kr per person, vilket även det kan faktureras. Turen kan göras på 1 – 1,5 timmar, men priset är detsamma.

Betalning sker mot faktura 20 dagar, alternativt direkt via Swish.

Avbokning kan göras utan kostnad fram till tre dagar före guidedagen. Senare avbokning debiteras halva kostnaden. Avbokning samma dag debiteras hela kostnaden. Vid avbokning tas ingen entréavgift ut, endast guidearvode.

OBS! Faktureringsuppgifter och referens ska meddelas till mig vid tillfället för bokningen.

Tveka inte att höra av dig med önskemål, idéer eller frågor!

Fråga eller boka genom min kontaktsida >>

pd-20153128

Örtagården med kryddor, medicinalväxter och gammaldags rosor är en favoritplats, bland många.

”Nu är huset tomt. Gästerna har begivit sig hemåt. Du ska veta att alla var supernöjda. En så fin dag du gav oss! Stort ❤️tack från oss alla!
Så underbart att kunna så mycket som du kan och dessutom dela med dig på ett inspirerande sätt. För några av vännerna var det nya stigar som de säkert kommer att återvända till. Du anpassade promenaden efter gruppens förmåga att ta sig fram.”
Birgitta i Mölndal

Promenadguide

Här tipsar jag om en av mina favoritpromenader. Passar tidigt på våren när man längtar efter blomning, färg och dofter! Mycket nöje!

Vårpromenad i Koreadalen>>

pd-20151959

Koreadalen i slutet av april bjuder på azaleor och alprosor i 50 nyanser av rosa.

pd-20153225

Smithska dalen i sommargrönska. En magisk vandring som alltid gör mig full av energi.

Om Camilla Danielsson

”Jag känner Botaniska trädgården sedan tidig ungdom, då den fungerade som min gröna lunga. Jag levde ett intensivt stadsliv med citylägenhet och arbete i reklambranschen. I Botaniska fann jag både harmoni och flow under många och långa promenader. När livet stundtals var svårt var det till Botaniska jag gick för att reflektera och finna tröst.

När jag fick egen trädgård 2001 gick jag åter till Botaniska, nu för att söka idéer och inspiration till de egna planteringarna. I perioder var var jag i Botaniska varje vecka och studerade enskilda växter och hela anläggningar, med kamera och anteckningsblock i högsta hugg.

Det kändes helt naturligt att bli medlem i Botaniskas Vänner och så småningom började jag engagera mig i olika arbetsgrupper. 2010 valdes jag in styrelsen, och där har jag nu uppdraget som sekreterare. Genom mitt engagemang i Vänföreningen kan jag följa Botaniskas verksamhet och utveckling på mycket när håll. Jag får tillgång till ännu mer kunskap och inspiration genom alla aktiviteter och samverkan med Botaniskas personal. Och Trädgården är fortsatt en viktig plats för mig som jag går på upptäcksfärd i, under alla säsonger och i alla väder.”

Läs mer om Camilla Danielsson >>

”När jag fick idén att göra en bok om min trädgård så ville jag också att den skulle handla om min relation till Botaniska. 2016 kom boken Känn Trädgården, och den blev nominerad till Årets trädgårdsbok. En kvalitetsutmärkelse från Stockholms Gartnersällskap och jag är både stolt och tacksam över det fina mottagande som boken fått.”

Till recensioner av Känn trädgården >>

pd-20163224

 Camilla Danielsson, författare som guidar i Göteborgs botaniska trädgård.

Var aktsam om trädgården

Botaniska är ett levande museum där vi besökare bjuds in att se, dofta och känna på växterna. Men vi får naturligtvis inte kliva i planteringarna, bryta grenar eller plocka med oss något hem. Många växter i Botaniska är unika rariteter och jag är tacksam över att även de finns tillgängliga utan att vara inspärrade av skyddande staket eller montrar. De staket som ändå finns för att skydda vissa utsatta platser är låga och vackert utformade av till exempel bamburör. Att Botaniska kan vara så här generösa mot oss besökare fungerar så länge vi beter oss schysst tillbaka.
Andra trivselregler finns här.

Växtskyltarna

I stort sett alla växter, från de stora träden till de pyttesmå lökarna, har växtskyltar. Det går att utläsa mycket information ur de små skyltarna. Så här tolkar man informationen.

Runt omkring i trädgården finns också andra skyltar, om speciella växter, platser eller samlingar. Läs dem! Det blir mycket roligare när man vet lite mer.

Översikt över Botaniska

På Botaniskas hemsida finns en bra översikt och en mobilapp som berättar mer om trädgårdens alla sevärdheter.

Lyssna på Botaniska trädgårdspodden >>

Anders Stålhand och Åsa Krüger berättar på ett lättsamt sätt om allt från botanik till enskilda växter. Här får vi chans att följa med bakom kulisserna och veta vad trädgårdsmästarna i Botaniska gör på dagarna. Varje program är en halvtimme långt och är en ren njutning att lyssna på.

pd-20155531

Perennträdgården med sina färgkoordinerade planteringar är sevärda från juli till september. Här kan den designintresserade få mängder av tips och inspiration.

FacebookDela med dig av detta