Recensioner

”Känn trädgården av Camilla Danielsson bygger på en lite udda idé, som formats till en inspirerande trädgårdsbok. En trädgård skapas utifrån idéer, bilder och drömmar. Författaren har använt sin omgivning och Göteborgs botaniska trädgård som förlaga. I boken beskrivs hur hon skapar den egna trädgården utifrån det hon ser och känner. Glädjande nog innehåller boken flera vinterbilder. Ett par citat är också värda att begrunda: Det kanske inte blir precis som man tänkte – ofta blir det ännu bättre. Jag vill fästa fokus vid att skapandet är viktigare än resultatet. Då blir det vackert och meningsfullt.
Hemträdgården, Inger Palmstierna

”Ibland stöter nån på riktiga guldkorn! Boken ”Känn trädgården” är sannerligen ett sådant. Tänk att man med elegans kan få in så många aspekter av trädgård, att skapa sin trädgård, sin egen plats. Att kunna våga och kunna ta med sig inspiration från de stora parkerna och göra det till sin egen. Här är det den helt vanliga villaträdgården som är händelsernas centrum och författare och fotograf låter oss följa med, delar frikostigt på sina erfarenheter och kunskaper. Här finns själ, hjärta och kunskap. Vi supergillade boken och allt vad den står för och hoppas få ordna något tillsammans på ett av våra evenemang i höst. Kolla även in boken – blir LÄTT en vill ha bok!”
Erika Bertilson, Jonsereds Trädgårdar

”Med ett personligt anslag berättar Camilla Danielsson om vad som hände när hon började gräva i trädgården och hur förebilden Göteborgs Botaniska trädgård har påverkat formen och innehållet. Det handlar om trädgård som idé och känsla, om relationen och om att vara tillsammans. Tips och fakta ryms även i denna härligt mångsidiga bok med ett värdefullt innehåll. Extra plus för ett generöst och varierat bildmaterial.”
Allt om Trädgård

”Denna bok handlar om gestaltning av den egna trädgården. I boken kan man följa hur författaren har gestaltat sin egen trädgård med förebilder i Göteborgs botaniska trädgård. Utifrån dessa inspirationskällor, vägledning från experter och egna erfarenheter har hon skapat en unik trädgårdsmiljö på den 1.150 kvadratmeter stora tomten.
Trädgården har utifrån färgteman, dofter och stämningar utformats till sex trädgårdsrum med visuell kontakt med varandra. Systematiskt kan man följa trädgårdsrummen och hur de förhåller sig till anläggningar i Göteborgs botaniska trädgård. Det framgår vidare praktisk information om färger, gestaltning och rumslighet, skötselmetoder och hur man underlättar för pollinatörer.
Med stor inlevelse beskrivs den tillfredsställelse som uppnås när idéerna omsätts i en vacker och välfungerande trädgårdsanläggning. Ett omfattande och färgsprakande bildmaterial illustrerar texten. Boken är lättläst och faktaspäckad, och den förmedlar utmärkta tips till den trädgårdsintresserade.”
Nils-Olof Bjellvi, Lektör BTJ

 

”Jag har läst och bläddrat under påsken i Camilla Danielssons nyutkomna bok Känn trädgården.

Det unika, och i mitt tycke mycket tilltalande tema, är hur Camilla har hämtat inspiration till sina sex olika trädgårdsrum från Botaniska i Göteborg. Varje rum har en motsvarighet i Botaniska. Boken är fylld av oerhört vackra och stämningsfyllda bilder och tydliga, kortare informativa texter, tips och härliga funderingar. Det var verkligen inte svårt att ta till sig denna bok.

I avsnitt Vitt skimmer i sagolunden har Bambulunden i Botaniska varit förebilden. Det är intrycken som fått utforma Camillas sagolund i den egna trädgården och jag som läsare får veta exakt vilka intryck det handlar om. Detta gillar jag skarpt. Här har jag mycket att lära!

Det slår mig, hur mångfasetterad kunskap är. Den är ingen rak linje mellan två punkter. Kunskap är så mycket mer än fakta. Den är inlevelse, känsla,förståelse, fantasi och summan av dina erfarenheter. Kunskapen finns på många nivåer. Första steget är att öppna sinnena, ta till sig och sortera intrycken.”

Anja Hill, driver bloggen Anjas Hill


 

”Din bok är helt fantastisk! Nu har jag bläddrat igenom och läst och njutit av otroligt fina foton! Har ett personligt och brett tilltal. Den är inspirerande och kommer att stå sig fint i konkurrensen bland trädgårdsböcker och liknar ingen annan.”

Ewa Kollberg, tidigare bibliotekskonsulent i Västra Götaland


 

”Boken är vacker i många stycken, nästan poetisk, exempelvis meningar som ”solen tänder färgerna”, ”som en blinkning till Örtagården” ger en speciell upplevelse. Det känns när man läser att det är din bok, du älskar verkligen trädgårdar, blommor och platser där själen kan få ro. Jag gillar verkligen också att du förmedlar en känsla så tydligt i boken, ändå får de som vill ha tips och idéer om hur man kan ordna sin trädgård mer strukturerat också sitt lystmäte tillfredsställt.

Det är ett otroligt arbete som du lagt ned med research, fotografering och besök på intressanta platser och träffar med intressanta personer. Bilderna är professionella och samverkar till helheten på ett fantastiskt sätt.  Det här är en bok som slår det mesta, inte bara traditionella trädgårdsböcker utan böcker där man tillåter sig att sjunka in i en annan värld, med dofter färger och längtan till nästa årstid.”

Morgan Borg, skapare av Den inre kompassens makt


 

”Nu har jag läst igenom din bok och jag är verkligen imponerad! Grattis till ett så fint arbete! Bilderna är givetvis helt underbara, men du lyckas också berätta på ett både inspirerande och avslappnat sätt. Du berättar med generositet och utan uppnäsa om alla dina erfarenheter och rön. Det finns mycket att lära här även för en gammal trädgårdsräv, eftersom det är skillnad på trädgård på jobbet och trädgård hemma.

Det är givetvis också väldigt glädjande för mig att det jag gjort i Botaniska inspirerat människor. Och hjälpt till att skapa en så vacker trädgård som din ser ut att vara!”

Rigmor Celander, legendar inom växtkomposition och tidigare trädgårdschef i Göteborgs botaniska trädgård


 

”Oj, oj! Jag fastnade i texten och bilderna! Man förnimmer dofterna, känner vinden komma genom träd. Underbart!!!

Ingela Schortz


 

”Har nu tagit mej tid att läsa igenom hela boken – den är helt underbar och det gläder mej så att du fokuserar på det långsiktiga arbetet bakom en fin trädgård som ibland osynliggörs. Tack!”

Anna-Carin Ek, förste trädgårdsmästare Göteborgs botaniska trädgård

 

pd-20152856